Katja Repo (s.4. maaliskuuta 1973)
 

Vaikka alamäkiajo mielletään usein miesten lajiksi, on sen parissa myös muutamia rohkeita naisia. Suomalainen Katja Repo on ollut maailman parhaita, mutta hänen lopetettuaan, Suomen kilpailuissa osallistujat ovat naisten osalta vähentyneet.

 

”Sain motocrossista hyvän pohjan alamäkiajoon. Pyöränhallinta, mutkat ja hypyt oli jo tuttua ja tämän ansiosta pääsin aika nopeasti tavoittelemaan lajin kärkeä. Motocrossista saatu kokemus piti siirtää kevyeen pyörään ja opetella tehokas poljintekniikka.” 
 

Katja oli lajin MM-kisoissa kolmesti mitaleilla ja on ensimmäinen aikuisten sarjassa MM-mitalin saavuttanut suomalaispyöräilijä. 
Maailmanmestaruuskilpailuissa hän sijoittui hopealle vuosina 1999 ja 2000 sekä pronssille 1997. Maailmancupissa Repo voitti yhden osakilpailun ja sijoittui kokonaispisteissä kolme kertaa viiden parhaan joukkoon. Hän oli ensimmäinen suomalainen osakilpailuvoittaja alamäkiajon maailmancupissa

”Innostuin lajista, kun oli fillarilenkillä Keravan Keinukalliossa vuonna 1992. Olin samana vuonna lopettanut motocrossin. Jotain hauskaa harrastusta piti siis keksiä ja alamäkiajo näytti juuri siltä. Ekat SM-kisat ja PM-kisat ajoin vuonna 1993. Molemmista tuli voitto. Siihen aikaan SM-kisoissa oli kymmenkunta naista.  Ekojen kisojen jälkeen innostus kasvoi ja aloin taas harjoittelemaan säännöllisesti ja tavoitteellisesti valmentajan Vesa Mattilan opeilla. Ekat MM-kisat ajoin vuonna 1994 USA:n Vailissä. Sijoituin kahdeksanneksi. Alkuun ajoin enimmäkseen Euroopassa, mutta vuodesta 1997 kiersin kaikki maailman cupit.”

 

Château-d'Œx 1997 (pronssia) 
Katja Repo yllätti keskieurooppalaiset ja amerikkalaiset pyöräilijät ja nappasi yllätyspronssia MMkisoissa Sveitsissä. Mitali oli Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen arvokisamitali pyöräilyn yleisessä sarjassa. 
Vuonna 1998 Repo oli toinen EM-kilpailussa. 

Åre 1999 (hopeaa) 
Repo saavutti pyöräilyn alamäkiajon MM-hopeaa Ruotsin Åressa vuonna 1999. Voitto jäi hiuskarvan varaan, sillä lajia vuosia hallinnut Ranskan Anne-Caroline Chausson voitti suomalaisajajan vain 1,61 sekunnilla. Kyseisten kilpailujen torstain aika-ajossa Repo oli nopein, mutta rankka tunturisade sotki varsinaisen kilpailun perusteellisesti. 
Maailmancupin pronssi ja MM-hopea nostivat Revon yhdeksi kauden menestyksekkäimmistä alamäkiajajista. Tulos on uskomaton, kun muistaa, että hän joutui lähtemään tähän kauteen ilman varsinaista tallipaikkaa. 
Katja ajoikin kauden tavallaan "villinä", vaikka saikin amerikkalaiselta GT-pyörätehtaalta käyttöönsä alamäkipyörän.

 
PM-kulta  
Vuonna 1999 Repo otti ylivoimaisen voiton alamäkiajon Pohjoismaiden avoimissa mestaruuskisoissa. Repo vei naisten sarjan voiton kohtuullisen helpolla radalla 5,4 sekunnin erolla ennen Ruotsin Malin Lindgreniä. Pronssille sijoittunut Lene Hansen jäi jo yli 15 sekunnin päähän. 
 
Sierra Nevada 2000 (hopeaa) 
Repo viiletti 2 739 metrin mittaisen radan alas ajassa 4.19,26. Repo hävisi mestaruuden voittaneelle Ranskan Anne-Caroline Chaussonille 1,13 sekuntia. 
Sierra Nevadan kilpailu ajettiin korkealla. Maali oli 2 100 metrissä. Vuori on pelkkää hiekkaa ja kivikkoa, joten rata kului todella röykkyiseksi etenkin tiukoissa jarrutuksissa. Välineet joutuivatkin koville.
 
Kausi 2000: 
Kesäkuussa vuonna 2000 Katja Repo sijoittui Mariborissa Sloveniassa ajetussa maastopyöräilyn naisten alamäkiajon kauden kolmannessa maailmancup-kisassa neljänneksi. 
Samaisena vuonna Repo sijoittui kolmanneksi maastopyöräilyn alamäkiajon naisten maailmancupin kauden neljännessä kilpailussa Mont Sainte-Annessa Kanadassa. 
Repo otti vuonna 2000 kauden ensimmäisen suuren voittonsa heinäkuussa Yhdysvaltojen Oregonissa ajetuissa Gorge Gamesissa. Amerikkalaisen GT-tallin kuljettajan Revon voitto oli osoitus hänen hyvästä kunnostaan ja mainiosta ajovireestään. 
Toiseksi sijoittunut amerikkalainen Elke Brutsaert jäi Revolle lähes kolme sekuntia Mt. Hoodin reilun kolmen kilometrin radalla. Kolmas oli niin ikään amerikkalainen Marla Streb yli yhdeksän sekunnin marginaalilla Repoon. 
Kauden 2002 jälkeen kolminkertainen MM-mitalisti lopetti uransa lajin huipulla, kun tallineuvottelut eivät tuottaneet haluttua tulosta.  

 
Tällä hetkellä Katjan aika kuluu töiden merkeissä sekä oman pojan jääkiekkoharrastuksen parissa. 

”Viime vuonna kävin Italian Val di Solessa katsomassa DH:n maailman cupin kisan ja tapasin siellä vanhoja kisakumppaneita. Kävelimme radan alas ja katsoimme kisaa yhdessä entisen maailmanmestarin ja tiimikaverin Giovanna Bonazzin sekä toisen kisakumppanin Malin Lindgrenin kanssa. Kiva oli muistella menneitä. Samalla reissulla kävin Bonazzin ja poikani sekä mieheni ja hänen kolmen pojan kanssa ajamassa Paganellan bikeparkissa. Sinne voisi mennä uudestaan. ☺
 Muuten en ole kisoja seurannut paikan päällä. En osaa sanoa, millainen on SuomiDH:n vauhti, kun verrataan maailman tasoon. Lopettamisen jälkeen tuli jonkun verran seurattua kansainvälisiä tuloksia, mutta nyt sekin on jäänyt elämän mentyä eteenpäin.”    -Katja Repo 

  • Facebook

Suomi DH:n ja SuomiCupin yhteyshenkilö on Visa Linnala.
Visa toimii myös alamäkipyöräilyn yhteyshenkilönä Suomen Pyöräilyliittoon.

Yhteydenotot mielellään sähköpostilla suomidh@gmail.com ja WhatsApilla +358 40 8241119.

Vintek_LVIS_Logo_MD_Grey.png
Funduro_grey.png
mbp_nelio_logo_grey.png
FixXit_grey.png
Romu_Keinanen_grey.png
Elementit-E_grey.png