Alamäkipyöräily

Alamäkipyöräilyn historiaa

Downhill eli alamäkipyöräily kehittyi Amerikan Californiassa 1970 luvulla, kun joukko ”rentoja” pyöräilijöitä alkoi lasketella alas legendaarista Repack reittiä ”klunkers” -pyörillään kellottaen ajojaan. Tämä hauskuus alkoi levitä, kun sana Californian meiningistä kiiri ympäri Amerikkaa ja paikalliset porukat alkoivat tehdä omia reittejään ja näin ollen myös pyörät alkoivat kehittyä.

Lajia on syystäkin pidetty extremelajina, sillä lajista eriytynyt niin kutsuttu Freeride versio on kiteytynyt ajan saatossa vuosittain järjestettävään Red Bull Rampage -kisoiksi. Youtube onkin täynnä videoita, joissa heittäydytään alas vuoren rinteiltä ja talojen katoilta. Freeriden pioneerina on pidetty syystäkin Josh Benderiä.

Californian ajoista on kuitenkin menty pitkälle ja lajin ydinversio; Downhill on kehittynyt ammattimaiseksi kilpailuksi. Tämän vuoksi turvallisuus kuskien osalta on parantunut huomattavasti sekä suojien, että kisajärjestäjien kautta. Kisoissa on selkeät vaatimukset suojista ja sarjat joissa kilpaillaan. Ensimmäinen Worl Cup DH-kisa järjestettiin vuonna 1993.